09 mei 2023

Prefab bouwen: Nieuw tijdperk van slim & snel bouwen

Industrialisatie van de bouw: prefab als toekomstgerichte oplossing 

De bouwsector maakt een grote verandering door en is steeds meer aan het industrialiseren. Prefabricatie (ook wel prefab) van bouwmaterialen in een fabriek of productiehal gebeurt al langer, maar nu wordt er steeds meer gewerkt met complete bouwcomponenten die op de bouwwerf samengevoegd worden.

Een voorbeeld hiervan zijn de sandwichpanelen die gebruikt worden bij het bouwen van gevels, muren en plafonds van bedrijfspanden en fabrieken.

Sandwichpanelen als alternatief

Deze sandwichpanelen zijn vaak zelfdragend en licht van gewicht, wat het montageproces vergemakkelijkt. Doordat de panelen van tevoren zijn geproduceerd en enkel nog gemonteerd moeten worden, is er minimale overlast voor de omgeving. Ook als de reguliere bouw stil ligt vanwege weersomstandigheden of andere factoren blijft het werken met dit soort elementen mogelijk. Hierdoor kunnen in korte tijd grote bouwprojecten neergezet worden, wat weer resulteert in lagere bouwkosten.

Prefab sandwichpanelen: Voordeel voor iedereen

De voordelen van prefab bouwen met sandwichpanelen zijn niet alleen gunstig voor de bouwer. Ook de consument profiteert van deze ontwikkeling. Doordat er al in de concept- en ontwerpfase geanticipeerd kan worden op specifieke wensen van de opdrachtgever; een scheidingswand of geluiddempende materialen, kunnen deze worden meegenomen in de productie van de sandwichpanelen. Dit resulteert in een snellere installatie en een eindproduct op maat.

Een ander voordeel van prefab bouwen is dat het meer neigt naar assembleren dan naar traditioneel bouwen. Het bouwproces is meer geïndustrialiseerd en er wordt gewerkt met hoogwaardige machines en producten die tijdens het productieproces verschillende kwaliteitstesten ondergaan. Dit resulteert in een hoge klantentevredenheid en een relatief vlotte afhandeling.

Met sandwichpanelen bouwen aan de toekomst

In het kort, prefab bouwen met sandwichpanelen biedt een aantal belangrijke voordelen. Het maakt het installatieproces makkelijker en sneller, resulteert in lagere bouwkosten. Daarnaast worden ook de reisbewegingen van bouwers en bouwmaterialen verkleind, wat de uitstoot van CO2 ten goede komt.

Deze ontwikkeling is een belangrijke stap in de industrialisatie van de bouwsector en zal naar verwachting steeds meer toegepast worden in de toekomst.

Lees meer van onze artikelen

25 april 2023

Wat zijn sandwichpanelen?

Lees meer

17 april 2023

EPS brandgedrag en circulaire economie

Lees meer

27 maart 2023

Modulair bouwen met sandwichpanelen

Lees meer